top of page

Havalandırma Sistemlerinde Optimum Kanal Kesit Alanı


Herkese merhaba, bu yazımızda kanal çapları ile alakalı hazırlamış olduğumuz excel hesap tablosu yer almaktadır. Aşağıdan dosyayı edinebilirsiniz.




Havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde kanal kesit alanı ve çap tayini; sistemin toplam hava debisinden hareketle hesaplanır. Hava debisi(V), havalandırma sisteminin kurulacağı alanın toplam hava ihtiyacından belirlenerek bulunur. Bunun için önerilen hava değişim katsayı çizelgelerinin bulunduğu yazımızı da inceleyebilirsiniz.


Kanallar boyutlandırılırken, kat yüksekliklerinin dikkate alınması gereklidir fakat kat yüksekliğinde herhangi bir problem yok ise; dikdörtgen kanallarda 2/3 kesit oranı alınması en uygun olandır. Örnek olarak 20x30cm boyutlara sahip bir kanal, en optimum olandır.


Paylaşımını yapmış olduğumuz excel hesap programı ile, istenilen hava hızını ve toplam debiyi girerek en uygun kanal kesit alanını ya da çapını görebilirsiniz. İstediğiniz hava hızı ve sahip olduğunuz debiye göre kanalınızı ölçülendirdikten sonra projelerinize işleyebilirsiniz. Fakat kat yüksekliği ile alakalı bir probleminiz var ise de merak etmeyin. Programa manuel olarak kanalın a ve b kenarlarını girerek elde edeceğiniz hava hızını da görebileceğiniz ayrı bir hesap daha ekledik.


Prof. Dr. Hikmet Doğan hocamızın "Uygulamalı Havalandırma ve İklimlendirme Tekniği" adlı kitabından yardım alarak hazırlamış olduğumuz excel hesap programını aşağıdaki bağlantıdan indirip, özgürce kullanabilirsiniz.



Muhammet Metehan Uluçay



Optimum Kanal Çapı
.xlsx
XLSX dosyasını indir • 17KB

bottom of page